S klikom na ''nedeljo'' se Vam odpre dosto do rednih nedeljskih oznanil.

32. navadna nedelja - 11. november 2012Ena hčerka je krščena, druga še ne.

Lepo pozdravljeni. Imam dve hčerki. Prva hčerka je krščena druga še ne. Odločila sem se, da bom otroka krstila letos aprila ali maja. Ampak nastal je problem. Duhovnik, ki je prišel v našo vas je rekel, da ne bo krstil hčerke, če ne vpišem starejše k verouku. Še preden mi je to omenil, sem mu pa rekla, da imam to namen storiti, ker si to tudi hčerka želi. Rekel je da jaz nisem kristjan, da on ne rabi grešnik kozlov itd... Po njegovem, bi to morala storiti že ob vpisu v šolo. Ker menim, da moja hči še ni pripravljena na dodatno učenje, saj šole še ne jemlje resno, sem se odločila da jo bom vpisala k verouku drugo leto. Zanima me kaj lahko storim. Prejšnji duhovnik ni delal nikakršnih problemov, bil je tople besede in zelo elastičen. Sem vernik in tudi svoje otroke vzgajam v to smer. Zakaj morem vpisati otroka k verouku samo zato, da bi se mlajša lahko krstila? Prosim pomagajte, zelo me bremeni ta zadeva, ali je to stvar posameznega duhovnika ali je to zapisano v protokolu, tako kot je rekel zdajšnji duhovnik. Ali lahko krstim otroka drugje. Zakaj sem potisnjena ob zid s strani duhovnika. Menim da bi moralo biti obratno, moral bi vabiti vernike v Božjo hišo ne pa jih postavljati pred vrata.

Popolnoma se strinjam z Vami, v vsem kar pravite. Glede krsta bi Vas rad spomnil na to, da ste ob krstu prvega otroka storili dve stvari: 1).obljubili, da boste poskrbeli za krščansko vzgojo svojega otroka, 2). izpovedali ste svojo vero. To dvoje je nekakšen pogoj, da lahko krstimo otroka. Pri odraslih to pač oseba naredi sama. Vera staršev in zagotovilo, da bodo poskrbeli za krščansko vzgojo, dasta duhovniku neko gotovost, da otroka krsti. Torej Vas župnik (upravičeno ali neupravičeno) drži za to Vašo prvo obljubo.
Kaj bi jaz predlagal in tudi osebno naredil na Vašem mestu? Če ste odločeni, da boste svoje otroke krščansko vzgajali in jim omogočili krščansko vzgojo vpišite starejšo hči k verouku in nato se obrnite na župnika za krst mlajše.
Mislim, da je to najboljša rešitev. Tudi duhovniki smo samo ljudje in včasih slabe volje, razdraženi, nervozni... Gotovo besede, ki jih omenjate, da jih je izgovoril Vaš župnik niso primerne za nikogar niti najmanj za duhovnika, ampak žal, se zgodi tudi to. Mnogokrat je za nas duhovnike zelo naporno in težko razumljivo, da naši verniki od nas mnogo pričakujejo, včasih poskušajo kaj doseči tudi z izsiljevanjem ali celo podkupovanjem... nas pa obvezuje mnogo predpisov in pravnih določil, ki urejajo delovanje Cerkve. In je včasih zelo težko krmariti med predpisi in željami ter pričakovanji ljudi.« nazaj

koledar


obvestilaŽelim se odjaviti »