S klikom na ''nedeljo'' se Vam odpre dosto do rednih nedeljskih oznanil.

32. navadna nedelja - 11. november 2012Ali katoličani lahko darujemo organe?

Pozdravljeni! Zanima me, ali katoličani lahko darujemo organe? Kakšen je o tem nauk Cerkve? Nekje sem bral, da judovstvo temu nasprotuje. Pravoverni Judje si zato tudi ne strižejo las ali brijejo brade.

Dobro vprašanje. Kako je glede judovstva ne vem. Stališče Katoliške Cerkve je, da se z organi nikdar ne sme trgovati. Tudi se ne sme na živih ljudeh izvajati poizkusov. Prva stvar, ki se mi zdi pri darovanju organov pomembna je, da razločujemo dva vidika darovanja.
Prva oblika darovanja organov je, če nekdo kot živ darovalec daruje določen organ. To pomeni, da daruje morda eno od ledvic, kostni mozeg… (ne poznam zadosti medicinske stroke, da bi vedel ali je mogoče darovati še kakšen drug organ). V tem primeru je to plemenita poteza, seveda, dokler resno ne ogrozi darovalčevega zdravja ali življenja.
Druga možnost pa je darovanje organov osebe, ki je že mrtva. Tudi to je povsem sprejemljivo, vendar mora biti ta oseba resnično mrtva. Sliši se sicer zelo logično, toda dogajali so se primeri, ko oseba še ni bila mrtva, in so ji bili organi že odvzeti. To na nek način pomeni, da je bila zato, da so ji odvzeli organe, dotična oseba ubita. V takih primerih gre za nesprejemljivo, celo kriminalno dejanje. To velja tudi v primerih, ko življenje osebe, ki bi postala potencialni darovalec, visi na nitki, pa čeprav je vsa medicinska stroka 100 odstotna da ni nobene možnosti preživetja. Življenje se mora končati po naravni poti.
Katoličan se lahko prijavi kot darovalec organov, vendar mora jasno povedati, da se to lahko zgodi samo v primeru resnične smrti. Prav je, da je o tem seznanjena tudi njegova družina.
Torej pri darovanju organov gre za plemenito dejanje, saj je s tem lahko nekomu podaljšano življenje, vendar je treba upoštevati tudi različne nevarnosti in zlorabe, ki takšna dejanja spremljajo.
 « nazaj

koledar


obvestilaŽelim se odjaviti »