S klikom na ''nedeljo'' se Vam odpre dosto do rednih nedeljskih oznanil.

32. navadna nedelja - 11. november 2012Obisk mladih v Hirschaidu

    V sredo 4. julija, se nas je 47 mladih iz naše župnije, odpravili na 10-dnevno potikanje po Nemčiji. Prva postaja našega potovanja je bila že v Kranjski Gori, kjer je Mladinski zbor Stična izvedel celovečerni koncert. Od tam nas je pot vodila proti Nemčiji. Po dobrih 8. urah vožnje smo prišli do naše prve točke, zabaviščnega parka Europa park. Po 10. urah zabave in sprostitve na različnih atrakcijah, enega največjih in najsodobnejših tovrstnih parkov v Evropi, smo se proti večeru odpravili k naši drugi točki Hirschaidu. Tja smo prispeli nekaj minut po polnoči. Preostanek noči smo preživeli na avtobusu. 
    Drugi dan smo se pri zajtrku srečali z našimi prijatelji iz Hirschaida, s katerimi smo se nato skupaj podali proti Berlinu. Ko smo prispeli v Berlin, smo se najprej namestili v hostlu. Po osvežitvi in večerji pa smo se podali na raziskovanje tega velikega in hitro rastočega mesta. Naš ogled smo pričeli v veleblagovnici KaDeWe (kaufhaus des westnes). Nato smo se sprehodili do znamenite cerkve cesarja Wiliema, katere ruševine pričajo kaj vse je moralo to mesto pretrpeti proti koncu II. svetovne vojne. Tam smo videli tudi moderno cerkev, ki je zrastla na mestu porušene. Sledilo je nekaj prostega časa in nato tržko pričakovani počitek. Po dveh nočeh, ki smo jih prespali na avtobusu, je bila postelja pravo darilo.
    Tudi tretji dan smo posvetili raziskovanju Berlina. Najprej smo se odpeljali do enega izmed nekdanjih prehodov preko berlinskega zidu. Ta prehod nosi znamenito ime »Check point Charlie«. Ogledali smo si mejno točko, ostanke zidu in muzej posvečen nastanku, obstoju in padcu berlinskega zidu. Ob vsem videnem smo lahko le ponavljali s pesnikom »Kako strašna slepota je človeka...« Nato smo se odpeljali do nemškega parlamenta. Tam smo se podali na streho parlamenta in si ogledali njegovo znamenito stekleno kupolo. S kupole se nam je nudil čudovit razgled na mesto in okoliške stavbe. Po ogledu parlamenta smo se, pod vodstvom lokalnega vodiča, z avtobusom zapeljali po Berlinu. Videli smo znameniti stolp z množico zvonov in zvončkov, ki vsako uro oddaja čudovite melodije. Ogledali smo si del gradu Charlotenburg, olimpijski stadion, postajo ZOO ter množico drugih znamenitosti. Popoldan pa smo imeli posebno čast, saj smo si lahko ogledali sedež nemške zvezne vlade. Po strogi in natančni kontroli smo pod vodstvom prijaznih vodičev in v spremstvu štirih varnostnikov ogledali moderno stavbo vlade. Nato smo si ogledali še Brandenburška vrata in spomenik padlim Judom. Sledilo je vračanje v hostel, večerja in nekaj prostega časa za oglede.
    Četrti dan smo začeli s sveto mašo. Nato pa smo 5 ur preživeli v čudovitem berlinskem živalskem vrtu. V popoldanskih urah pa smo se vrnili v Hirschaid. Nastanili smo se v samostanu misijonarjev sv. Frančiška.
    Peti dan smo pričeli s sprejemom pri županu. Župan nas je sprejel v veliki dvorani mestne hiše. Prijazno nas ja nagovoril in poudaril pomembno vlogo Stične pri nastajanju partnerstva med občinama Ivančna Gorica ih Hirschaid. Sledilo je kosilo in nato družabno srečanje ob vožnji z gokardom, hip hopom in zumbo. Sledil je še piknik s člani gokard kluba. Večer smo preživeli ob pogovoru in družabnih igrah.
    Šesti dan nas je pot vodila do samostana Ebrach, kjer smo si ogledali muzej in nekaj prostorov. Najbolj pa smo strmeli nad veličastnostjo samostanske cerkve. Ebrach je za nas še toliko pomembnejši saj velja tamakajšnja opatija za materni samostan Stične. Od tam smo se odpeljali v Herzogenaurach. V tem kraju je Adi Dassler ustanovil tovarno ADIDAS. Ogledu športne trgovine, v kateri so nam ponudili 20% popust, smo se podali do kopališča Atlantis.Tukaj so mladi lahko 4 ure uživali v najrazličnejših vodnih ogodivščinah. Utrujeni in sestradani od vodnih doživetij smo se še okrepčali, nato pa se podali počitku naproti.
    Sedmi dan našega potovanja smo začeli s praznovanjem rojstnega dne enega izmed udeležencev potovanja. Nato pa smo se podali do graščine Seehof, ki je več stoletij služila kot poletna rezidenca bamberških škofov. Najprej smo se podali do čudovitega vodometa, kjer smo lahko opazovali zanimivo igro vode, nato pa smo si ogledali še notranjost gradu. Od tam smo se odpravili v mesto Bamberg, kjer smo se razdelili v dve skupini in si pod vodstvom lokalnih vodičev mesto tudi ogledali. Pot nas je vodila mimo znamenite mestne hiše, ki je zgrajena na rečnem otoku, po starodavnih ulicah mimo mestne ječe na hrib sv. Mihaela. Tam smo si ogledali cerkev nekdanje benediktinske opatije z grobom sv. Otona, prvega škofa v mestu Bamberg. Z Mihaelovega griča smo se spustili do čudovite srednjeveške palače. Ta palača je še danes priljubljena kulisa mnogih filmov s srednjeveško in drugo tematiko. Med drugim so tu snemali zadnji film o treh mušketirjih, nekaj prizorov Jamesa Bonda – Cassino Royal. Od tam smo se podali še v katedralo, ki prav letos slavi svojo 1000 letnico. V katedrali smo tako lahko videli grob cesarskega para sv. Henrika II. in njegove žene sv. Kunigunde ter grob papeža Klemena II. Zaustavili smo se še v tipični pekarni, kjer smo poizkusili značilni bamberški masleni roglič. Skupaj smo odšli do neptunovega vodnjaka, od koder smo si potem mesto ogledali še posamič ali v manjših skupinah. Svoj program smo nato nadaljevali v klubu za minigolf. Razdelili smo se v skupine in se pomerili v tej navidez preprosti, vendar natančni disciplini. Najboljših 10 igralcev je za svojo spretnost prejelo tudi pokale. Dan smo končali v mladinskem centru, kjer smo se srečali z domačo mladino.
    Osmi dan našega potovanja smo obiskali enega od najlepših delov Bavarske pokrajino Frankische Schweis. Po vožnji skozi čudovito pokrajino smo prispeli do jame Hudičevo žrelo. Gotovo da se ne more primerjati s slovenskimi kraškimi jamami, vendar tudi ta jama skriva v sebi čudovit podzemni svet. Ne daleč stran smo se nato sprostili na poletnem sankališču, kjer smo se s posebnimi sankami spuščali po strmini. Pot nas je nato vodila do bazilike Svete Trojice v Gössweinsteinu. Tam smo imeli mašo. Nato smo si ogledali še mesto Forcheiam. Dan smo zaključili še z nekaj vodnimi užitki v kopališču Franken Lagune.
    Deveti dan smo se podali v mesto Nuremberg. Najprej smo si mesto ogledali iz avtobusa. Za razlago, tokrat v slovenskem jeziku, je poskrbela lokalna vodička, ki je po rodu Slovenka. Avtobusnemu ogledu je sledil še spreghod skozi staro mestno jedro in ogled njegovih znamenitosti. Po ogledu smo imeli nekaj časa prosto. Sledil je še ogled muzeja, ki hrani dokumentacijo o nacizmu, od njegovega začetka, preko vzpona, II. svetovne vojne in nuremberških procesov. Skupaj smo ugotovili, da je to eden najboljših zgodovinskih muzejev, kar smo jih videli. Zvečer smo se podali v Bamberg, ki je tudi letos gostil svetovno srečanje čarodejev in drugih umetnikov različnih spretnosti. Mojstri veščin so se razporedili bo bamberških ulicah in s svojimi spretnostni razveseljevali mimoidoče.
    Deseti dan je minil v znamenju povratka. Najprej smo se odpeljali do vasi Treppendorf, kjer smo se v znameniti glasbeni trgovini Thomann udeležili sejma in razprodaje, rabljene, poškodovane in odpisane glasbene opreme. Po 8. urah in pol smo nato srečno prispeli domov.

Na TEJ povezavi si lahko ogledate nekaj posnetkov.« nazaj vsi dogodki »

koledar


obvestilaŽelim se odjaviti »