S klikom na ''nedeljo'' se Vam odpre dosto do rednih nedeljskih oznanil.

32. navadna nedelja - 11. november 2012TAIZE - Rim

    Kot vsako leto, se tudi letos, skupina mladih iz naše župnije udeležuje evropskega srečanja mladih, ki ga vsako leto v dneh okoli novega leta pripravi taizejska skupnost. Letošnje »romanje za mir na svetu«, kot se to srečanje tudi imenuje, poteka v Rimu.
    Mi smo se na pot podali v zgodnjih jutranjih urah 27. decembra. Pot nas je najprej vodila do mesta Pisa, kjer smo si ogledali znameniti poševni stolp. Po nekaj fotografijah smo si ogledali še stolnico in seveda jaslice. Od tam nas je pot vodila do mesteca Assisi, kjer je živel in deloval sv. Frančišek Asiški. Poromali smo na njegov grob, si ogledali veličastno baziliko in slikovito srednjeveško mesto. Nyto smo se podali proti Rimu.
     Na sprejemno mesto v Rimu smo prišli v zgodnjih urah 28.decembr Po prijaznem sprejemu so nas napotili v župnijo, kjer bomo v teh dneh nastanjeni. Tam so nas nastanili v slovenski papeški zavod Slovenik. Prvi dan smo si najprej ogledali Vatikanske muzeje, Sikstinsko kapelo ter baziliko sv. Petra. Podali smo se tudi v kupolo. Zvečer smo imeli skupne molitve, ki letos potekajo v različnih rimskih cerkvah. Slovenci smi imeli danes molitve v bazili sv. Marija in Aracelli.
    Današnji dan, 29. decembra smo pričeli s skupno molitvijo v župnijski cerkvi. V tej župniji je nastanjenih okoli 300 mladih iz skoraj vseh evropskih držav. Po molitvi je bilo delo v manjših skupinah. Po končanem delu smo se podali do Lateranske bazilike. Po temeljitem ogledu bazilike, svetih stopnic in Lateranske krstilnice smo se podali do Circusa magnusa, kjer je bilo kosilo. V popoldanskem času smo se sprehodili do Fontane di trevi, si ogledali cerkev Al Gesu in Pantheon.
    Ob 15. uri smo bili deležni prisrčnega sprejema na Radiu Vatikan. Urednik slovenske redakcije, p. Ivan Herceg nam je razložil zgodovino in pomen te pomembne ustanove. Nato smo se sprehodili po posameznih prostorih, pisarnah, uredništvih in studijih. Bilo je zanimivo doživetje. Višek današnjega dneva pa je bila molitev s svetim očetom. Že samo pričakovanje je dajalo dogodku posebno težo, ko pa se nam je na trgu pridružil papež Benedikt XVI. je ves trg zajelo posebno občutje. Srečanje je bilo prepleteno z molitvijo, pesmijo, svetopisemskimi odlomki in nagovori. Poseben čar so srečanju dajale tudi svečke, ki jih je prejel vsak udeleženec in so čudovito razsvetlile Trg sv. Petra.
Na tej povetavi lahkp preberte članek o srečanju papeža z mladimi, kakor ga je zabeležil Radio Vatikan.
http://sl.radiovaticana.va/Articolo.asp?c=651476
    V nedeljo, 30. decembra, smo naše druženje pričeli s sveto mašo, ki jo je daroval pomožni škof Marian Eleganti  iz Chura v Švici. Škof je pri švicarski škofovski konferenci odgovoren za mlade in spremlja skupino mladih Švicarjev. Poleg navdušujočega nagovora nas je razveselil še z Ave Mario, ki jo je zapel v grščini in sam tudi zaigral na kitaro. Po maši smo se odpeljali do Španskega trga, kjer smo si ogledali znamenite stopnice. Od tam smo odšli do cerkve Santa Maria sopra Minerva. Vmes smo si seveda ogledovali tudi slikovite ulice in spomenike, ter z veseljem zavili v cerkve ob poti v katerih smo si ogledovali jaslice. Ogledali smo si še Pantheon, nismo pa se uspeli zaustaviti v znameniti kavarni, ki stoji nasproti Pantheona. Nato smo se podali do Rimskega Foruma, se povzpeli do cerkve Sv. Petra v vezeh in si ogledali Michelangelovega Mojzesa ter verige v katere je bil vklenjen apostol Peter. Pot nas je nato vodila do bazilike Marije Snežne. Dan pa smo zaključili z skupno molitvijo v baziliki sv. Pavla izven obzidja.
    Zadnji dan leta smo pričeli s skupnimi molitvami. Nato smo se podali do katakomb sv. Kalista, od tam pa do opatije Pri treh fontanah. Opatija stoji na kraju ob Salvijskih vodah, na kraju kjer je bil leta 67 obglavljen sv. Pavel.

   V GALERIJI http://www.sticna.si/?mod=gallery&id=142  si lahko ogledate nekaj fotografij.
 « nazaj vsi dogodki »

koledar


obvestilaŽelim se odjaviti »