S klikom na ''nedeljo'' se Vam odpre dosto do rednih nedeljskih oznanil.

32. navadna nedelja - 11. november 2012Birmanska botra

Pozdravljeni! Zanima me ali je lahko birmanska botra oseba., ki je zaročena in se namerava cerkveno poročiti, ampak šele po birmi. Ima že dva otroka, ki hodita k verouku in sodelujeta pri mašah. Je prav tako moja krstna botra in zelo si jo želim za birmansko botro, ker je edina primerna, vzorna in imam jo rada.

Tvoja izbira je v marsičem dobra in pravilna. Dobro je, da je birmanska botra oseba, ki je hkrati tudi krstna botra. Tudi je prav, da imaš osebo, ki si jo želiš za botro rada in ti veliko pomeni. Verjamem, da je vzorna in primerna oseba. In tudi vem, da je danes težko dobiti dobrega botra.
Vendar pa moraš upoštevati še eno bistveno lastnost službe botra. Naloga botra je, da podpira krščenca ali birmanca na poti krščanskega življenja. Zato se pričakuje, da je kandidat za botra ''mojster'' krščanskega življenja. Oziroma, kot bi danes rekli, da ''obvlada'' krščansko življenje. To pa ne pomeni samo to, da je dobra oseba, da skrbi za krščansko vzgojo svojih otrok, da jo imaš rada... ampak tudi to, da živi v skladu z naukom Cerkve in izpolnjuje zapovedi. Botrstvo je namreč služba, ki jo določeni osebi podeli Cerkev. Seveda na predlog birmanca ali staršev novokrščenca. In zato Cerkev upravičeno pričakuje, da oseba živi v skladu z njenima naukom.
Res je, priznam, da tudi na tem področju prihaja do zlorab, bodisi zato, ker duhovniki premalo poznamo kandidate za botre, ali ker nam botri včasih prikrijejo kakšno dejstvo iz svojega življenja. Včasih pa se zgodi tudi to, da ima kakšen duhovnik nekoliko bolj ohlapna pravila. Vendar to ni prav.
Mislim, da sem bil v svojem razmišljanju dovolj jasen, da boš lahko sama odkrila kako je s tvojo izbiro botre. Ampak bodi pogumna. Ta oseba je še vedno tvoja krstna botra. Lahko je tvoja prijateljica, vzornica, svetovalka, zaupnica...
 « nazaj

koledar


obvestilaŽelim se odjaviti »