Mešani pevski zbor Chorus Sitticensis

    Septembra 2004 je bil v župniji Stična ustanovljen mešani pevski zbor Samarijan, katerega vodenje je prevzel p. Maksimiljan File. Lahko bi rekli, da je bil MePZ Samarijan nadaljevanje mladinskega zbora, od tod tudi prvo ime. Pevci, ki so po letih prepevanja v otroškem in v mladinskem zboru pridobivali izkušnje, so lahko svoj glasbeni talent in veselje udejanili z zahtevnejšim sakralnim programom, ki ga je izbral p. Maksimiljan File.
    V decembru 2005 je MePZ Samarijan gostoval pri Britansko slovenskem društvu v Londonu. Tam je zbor prepeval pri njihovi tradicionalni božičnici, pripravili pa so tudi koncert slovenskih božičnih pesmi.
 

   
  Po Veliki noči 2008 je vodenje zbora prevzel dr. Boštjan Jerman. Julija 2009 je zbor z gostovanjem v bavarskem Hirschaidu sodeloval pri praznovanju 10. obletnice pobratenja občin Ivančna Gorica in Hirschaid.     Septembra 2012 je bil v župniji Stična ustanovljen mešani pevski zbor Chorus Sitticensis, ki ga vodi Luka Posavec, na orglah pa jih spremlja Žiga Jernejčič. Latinsko ime zbora v prevodu pomeni Stiški zbor in predstavlja nov pogled na cerkveno zborovsko petje. Hkrati pa ne nakazuje oddaljitve od prvotne ideje, ki ji je sledil MePZ Samarijan, to je s petjem obogatiti bogoslužje pri sv. maši.
V zboru trenutno prepeva 20 pevk in pevcev. Zbor redno poje vsako četrto nedeljo v mesecu pri deseti sv. maši ter za večje cerkvene praznike. Vsako leto pripravijo del božičnega koncerta, ob večjih priložnostih pa zapojejo tudi z orkestrom.    29.maja 2014 je zbor odšel v Frankfurt na povabilo tamkajšnje slovenske župnije, ki je praznovala 50 let obstoja, v župniji pa so obhajali tudi sv. birmo. Zbor je skupaj z nekajčlansko ekipo orkestra pel na slovesnosti, ki jo je vodil beograjski nadškof., kasneje pa je na pogostitvi zapel še nekaj slovenskih pesmi. Naslednji dan pa je zbor pel pri sv.maši, v bližnjem domu za ostarele.

     Potovanje je bilo organizirano tako, da se je prijetno prepletalo s koristnim.Zbor si je lahko ogledal dve mesti: staro univerzitetno mesto Heidelberg, po katerem nas je popeljala Ana Omejec, ter sam Frankfurt. Ob vsem tem pa ni manjkalo petja, smeha in dobre volje.Zbor se je vrnil v nedeljo 1. junija, v poznih večernih urah.

     Vaje potekajo vsak torek v pevski sobi župnijskega doma ob 20.00 uri. V zboru smo zelo veseli novih pevk in pevcev, ki imajo veselje do petja in vsaj malo posluha! Vljudno vabljeni, da se nam pridružite!

koledar


obvestilaŽelim se odjaviti »