Mladinski pevski zbor

    "Bog govori skozi vrhunsko glasbo Bacha in Haydna, lahko pa tudi po udarcih bobnov, trobente in kitare." (France Gačnik)


    To Božjo govorico so mladi v Stični začutili že kmalu po II. vatikanskem koncilu. Leta 1973 so se mladi zbrali ob p. Avguštinu Novaku in nastala je skupina Viharniki. Ritem, solo in  bas kitara, klaviatue ter bobni so za osem let zaznamovali glasbeno podobo v Stični. Pa ne le v cerkvi, temveč tudi na miklavževanjih, žegnanjih in celo na veselicah.


   Komaj se je ta skupina 'upokojila', že se je rodila nova - Samarijani.  Med leti 1980 - 1984 so oblikovali bogoslužja in mladinsko dogajanje: miklavževanja, maše, poroke...  V času svojega delovanja so v sodelovanju z Radiom Vatikan posneli celo nekaj pesmi.  Čeprav so leta 1980 prenehali kot skupina, so vsi člani še vedno aktivni pevci v odraslih cerkvenih pevskih zborih v Stični.

    Ob zvokih otroškega pevskega zbora, ter bogati tradiciji popularne glasbe, se je leta 2001 skupina mladih ponovno navdušila za prepevanje ritmične glasbe v cerkvi. Njihov prvi stik s to zvrstjo glasbe je bil ogled filma Sister Act – Nune pojejo.

 Mladinski pevski zbor je bil ustanovljen 4. maja 2001. Vodenje zbor je takrat prevzel p. Maksimilijan File. Namen zbora je že od vsega začetka, približati ljudem sodobno krščansko popularno glasbo in z njo popestriti bogoslužne obrede v cerkvi. Za razliko od otroškega zbora se je mladinski zbor želel posvetiti zahtevnejšim projetktom, zlasti črnski duhovni glasbi, glasbi iz muzikalov ter nekaterim skladbam klasičnih avtorjev. Od jeseni 2006 do pomladi 2009 je mladinski zbor vodila Janja Omejec.

    Vsako drugo nedeljo v mesecu ob 10. uri, zbor poje pri nedeljski maši v stiški baziliki. Pojejo tudi ob drugih priložnosti, zlasti na mladinskih srečanjih. Vsako leto sodelujejo tudi na božičnem koncertu župnijskih zborov.

   Mladinski pevski zbor je že nekajkrat gostoval tudi v tujini. V začetku decembra 2001 pri Britansko slovenskem društvu v Londonu, poleti 2003 v Hirschaidu na Bavarskem, januarja 2005 v Berlinu in julija 2007 ponovno v bavarskem Hirschaidu. Ob peti obletnici delovanja, leta 2006, je zbor pripravil tudi samostojni koncert. Junija 2009 je zbor v ljubljanskih križankah nastopil skupaj z legendo slovenske popevke Eldo Viler. TUKAJ lahko prislunete posnetku v živo s tega koncerta. Julija 2009 pa s petjem pri maši in koncertom sodeloval pri praznovanju 10. obletnice pobratenja občin Ivančna Gorica in Hirschaid v bavarskem Hirschaidu. Jeseni 2011 se je zbor podal v Beograd, kjer je prepeval pri svetih mašah in pripravil samostojni koncert.

  V desetih letih delovanja Mladinskega pevskega zbora je v njem pelo že preko  170 mladih pevcev. Danes v zboru prepeva 40 mladih pevcev.

Ob 10. letnici delovanja je zbor pripravil celovečeni koncert z orkestrom Glasbenega združenja Stiške bazilike in se prestavil z izborom novih skladb sodobne krščanske popularne glasbe.

   S klikom TUKAJ se vam bo odprla galerija avdio posnetkov.

GALERIJA


koledar


obvestilaŽelim se odjaviti »