Orkester

    Instrumentalna glasba v Stični ni tuja. Inventarni zapisniki vse od 16. stoletja dalje vedno omenjajo tudi najrazličnejša glasbila. Predvsem gre tu tudi za glasbila s strunami. Tudi notni arhiv iz začetka 20. stoletja govori o instrumentalni zasedbi.
   
    Franc Ovca, ki je bil organist med letoma 1930-43 je v Stični vodil tamburaški orkester. Tudi nekdanji ministranti vedo povedati, da sta bila na cerkvenem podstrešju spravljena dva kontrabasa, ki pa sta se kasneje izgubila.

    Po letu 1992, ko je prevzel službo kapelnika Godbe Stična g. Maks Kozole, skoraj ni minilo večjega cerkvenega praznika ali slovesnosti, ne da bi svoj glasbeni prispevek dodala Godba. Zlasti pri velikonočnih procesijah.

    Ko je leta 2000 začel delovati sedanji otroški zbor, je p. Maksimilijan File kmalu odkril, da znajo otroci igrati najrazličnejša glasbila in tako vedno pripravil tudi nekaj instrumentalne spremljave.

    Resneje je orkester začel igrati konec leta 2006 in si do velike noči naslednjega leta toliko opomogel, da je lahko skupaj z mešanim zborom Samarijan igral svojo prvo orkestersko mašo.

   Orkester ima redno vaje vsako nedeljo popoldne. Ob večjih praznikih spremlja katerega od naših zborov, redno pa sodeluje tudi na koncertih.

koledar


obvestilaŽelim se odjaviti »